Karaś srebrzysty

Karaś srebrzysty (Carassius gibelio) – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), długo uznawany za podgatunek Carassius auratus gibelio karasia chińskiego. Nazywany jest również japończykiem.
Występowanie
Karaś srebrzysty jest uważany za gatunek autochtoniczny dorzecza Amuru. Został introdukowany w środkowej i wschodniej Europie, na Syberii, w zlewiskach Morza Czarnego, Kaspijskiego, Aralskiego i Azowskiego.
Biotop: Śródlądowe wody słodkie.
Opis
Z wyglądu podobny do karasia chińskiego, ale inaczej ubarwiony – grzbiet stalowogranatowy, boki srebrzyste. Inne widoczne zewnętrzne różnice polegają na tym, że jest trochę mniej wygrzbiecony. Górna krawędź płetwy grzbietowej jest nieco wklęsła. Ostatnie, twarde promienie płetwy grzbietowej i odbytowej są bardzo grubo piłkowane.
Rozmiary
Długość ciała przeciętnie do 15–35 cm
Masa ciała przeciętnie do 1,5 kg
Pokarm
Bezkręgowce bentosowe, rzadko rośliny.
Rozmnażanie
Na większości obszaru Polski i Europy Zachodniej populacje karasia srebrzystego składają się wyłącznie lub niemal wyłącznie z samic. Rozmnażanie takich populacji odbywa się na drodze gynogenezy: w tarle uczestniczą samce innych gatunków z rodziny karpiowatych, których plemniki, nie uczestnicząc w zapłodnieniu, stymulują do partenogenetycznego rozwoju komórki jajowe samic karasia srebrzystego. W pozostałych populacjach tarło odbywa od maja do lipca, samica składa przeciętnie ok. 150 000 jaj.
Znaczenie gospodarcze
W Polsce nie ma znaczenia gospodarczego, a przez wędkarzy jest traktowany jako chwast rybny i konkurent pokarmowy karpia.